Kaj je PDF reflow?

E-bralniki (splošno) - Kaj je PDF reflow?

Išči

Kaj je PDF reflow?

PDF reflow je posebna funkcija, namenjena za napredno branje dokumentov PDF. Tehnično rečeno funkcija PDF reflow pretvori statičen PDF dokument  v "pravo" eKniigo (oz. približek prave eknjige). 

Kaj je PDF statičen dokument?

PDF statičen dokument je dokument katerega pisava, slike, velikost papirja in razporeditev vsebine so vnaprej shranjeni (t.i. vtisnjeni) na "papir" in se brez trikov ne dajo spreminjat!. Torej če je npr. PDF dokument "zasnovan" na formatu A4 in uporabljamo npr. eBralnik z zaslonom 6 palcev (tj večina eBralnikov), vidimo celoten list PDF-a v zelo drobni pisavi (glej sliko spodaj). Če bi želeli videti list PDF v celoti (brez robov) in v originalnem razmerju, bi teoretično potrebovali e-bralnik z velikim zaslonom dimenzije A4 (cca. 21x29cm). 

V kolikor na PDF dokumentu želimo npr. povečati pisavo ali videti večjo sliko, moramo na zaslonu izvesti povečavo (ang. zoomi). Rezultat tega je, da na zaslonu sedaj vidimo samo del dokumenta, za ostalo pa se je potrebno pomikati po zaslonu (ang. slide).

PDF dokument se izkaže na majhnem zaslonu slabo

Slika1: Primer izpisa statičnega dokumenta PDF na eBralniku (levo zaslon 9.7"<->desno zaslon 6" )

Kaj je prava eKnjiga?

O slednjem je že veliko napisanega zato bomo opisali samo nekaj dejstev. Med pravo eKnjigo štejemo dokument, za katerega razporeditev vsebine na zaslonu ne rabimo skrbeti. Z drugimi besedami knjigo beremo na zaslonu katerega velikost ni potrebna in za prikaz npr. naslednje strani v eKnjigi enostavno listamo, ter pri tem ne spregledamo nič (nobene besede). Če beremo "pravo eKnjigo" velja povsem enako, če na zaslonu povečamo pisavo. 

PDF reflow

Slika2: Primer  statičnega dokumenta PDF(levo), ki je z funkcijo PDF reflow pretvorjen v pravo eKnjigo (desno)

Nekaj dejstev o PDF reflow:

- PDF reflow ne podpirajo vsi eBralniki na trgu, zato se o slednjem pred nakupom pozanimajte.

- PDF reflow bo deloval samo na PDF dokumentu, ki je digitalnega izvora in ne npr. na skeniranih dokumentih, fotografijah ipd.

- PDF reflow bo v veliki meri prerazporedil besedilo in lahko se zgodi, da bo pokvaril obliko besedila in izpustil fotografije (ni pa nujno).


Podrobneje o delovanju PDF na eBralnikih smo pisali tudi na našem BLOGU


 

Za dodatne informacije smo na voljo na našem emailu

Ostala vprašanja v kategoriji "E-bralniki (splošno)"

    1. Kakšna je razlika med ICARUS Excel 9.7 in ONYX Universe?

    2. Zakaj bralnik deluje počasi?

    3. Kje lahko dobim navodila za uporabo?

    4. Kakšne je razlika med elektronskim bralnikom in tabličnim računalnikom?

    5. Kako na eBralnik namestim eKnjigo?

Loading...